Specjalistyczne nawozy dolistne

Biostymulujący wysokoskoncentrowany nawóz wapniowy z mikroelementami i naturalnymi aminokwasami.


VitaStar® AminoCa jest wysoko skoncentrowanym źródłem wapnia. To specjalistyczny nawóz przeznaczony do likwidowania deficytów wapnia. Stosuje się go zarówno zapobiegawczo jak i interwencyjnie. Wpływa na właściwe wybarwienie owoców, zapobiega gorzkiej plamistości podskórnej, wydłuża możliwość przechowywania owoców i zbiorów. Zawiera mikroelementy, naturalne aminokwasy oraz wysoką zawartość wapnia. Aktywuje procesy regeneracyjne oraz stymuluje prawidłowy wzrost owoców i roślin.


Charakterystyka produktu:

  • aktywuje wzrost i zapewnia równomierny rozwój owoców,
  • duża koncentracja wapnia bez dodatku N (azotu),
  • zapewnia optymalne zaopatrzenie rośliny w wapń,
  • wzmacnia system odpornościowy,
  • skutecznie zapobiega niedoborom składników odżywczych,
  • stymuluje procesy życiowe zatrzymane w przypadku niedoboru kluczowych mikroelementów,
  • zapewnia wyższą jędrność owoców,
  • zapobieganie pękaniu owoców pestkowych,
  • poprawia metabolizm w roślinie.


Zawiera: Białko Carpramid + 211 g/l CaO + mikroelementy + naturalne aminokwasy.

Sposób stosowania – dawki i terminy

Uprawa Liczba i termin zabiegu Dawka jednorazowej aplikacji (l/ha)
drzewa pestkowe 2–3 zabiegi od zawiązania owoców co 10–14 dni 3–5 l/ha
drzewa ziarnkowe 2–4 zabiegi w okresie zawiązywania owoców do 2 tygodni przed zbiorami 3–5 l/ha
kapustne 2–3 zabiegi od początku zawiązywania główek 4–5 l/ha
pomidory, papryka, ogórki 2–3 zabiegi od zawiązania owoców co 14 dni 4–5 l/ha
sałata, cykoria 2–3 zabiegi od 2 tygodnia po wysadzeniu 4–5 l/ha
truskawki 2–3 zabiegi od zawiązania owoców co 14 dni 3–5 l/ha

UWAGA: Wymienione rośliny oraz sposób dawkowania podane w tabeli są jedynie podpowiedzią najbardziej efektywnego użycia naszego produktu. Nie wyklucza to użycia tego produktu w innych uprawach, w których dolistna interwencja jest niezbędna.

Zobacz kartę charaktrystyki
Share by: