VitaStar® SUPER Zn+B

VitaStar® SUPER Zn+B jest zawiesinowym nawozem mineralnym wzbogaconym cynkiem i borem.


Zawiera następujące składniki aktywne: Białko CARPRAMID + 55 g/l N +55 g/l B + 55 g/l Zn + mikroelementy.


Zalety preparatu:

  • minimalizuje straty i stymuluje regenerację roślin w trakcie choroby; 
  • korzystnie wpływa na stan plonów, ich walory smakowe, barwę i możliwości przechowywania;
  • działa wspierająco na system korzeniowy, co zwiększa przyswajalność mikroelementów z gleby;
  • hamuje rozwój chorób spowodowanych niedoborem boru i cynku;
  • wspomaga prawidłowe kwitnienie i zapylenie oraz wiązanie nasion,
  • stymuluje rozwój oraz wzrost owoców;
  • stymuluje zdrowotność i odporność roślin;
  • stymuluje tworzenie rezerw pokarmowych w roślinach wykorzystywanych w momencie ruszenia wegetacji;
  • pomaga w produkcji białek i cukrów.

Sposób stosowania – dawki i terminy

Uprawa Liczba i termin zabiegu Dawka jednorazowa
Buraki cukrowe 2 zabiegi: zabiegi wykonać od fazy 6 liści do fazy zwarcia międzyrzędzi 3–5 l/ha
Pomidory, papryka 1 zabieg: zabieg wykonać przed kwitnieniem 2 l/ha
Rzepak 3 zabiegi: pierwszy zabieg wykonać jesienią w fazie 4–8 liści, drugi i trzeci zabieg wykonać wiosną od momentu wydłużania pędu głównego do początku fazy rozwoju pąków kwiatowych, co 10–14 dni 2 l/ha
Słonecznik 2 zabiegi: zabiegi wykonać od fazy 4–6 liści do początku fazy wzrostu pędu głównego 2 l/ha
Zboża jare 2 zabiegi: zabiegi wykonać od fazy 3 liści do fazy liścia flagowego 1 l/ha
Zboża ozime 2–3 zabiegi: pierwszy zabieg wykonać jesienią na początku fazy krzewienia, drugi i trzeci zabieg wykonać wiosną od momentu rozpoczęcia wegetacji do fazy liścia flagowego 1 l/ha
Ziemniaki 2 zabiegi: pierwszy zabieg wykonać w fazie intensywnego wzrostu liści i łodyg, drugi zabieg wykonać na początku fazy kwitnienia 2 l/ha
Drzewa owocowe 2–4 zabiegi: jesienią: 1–2 zabiegi wykonać po zbiorach do początku fazy opadania liści (dawka 2l/ ha); wiosną: 1–2 zabiegi wykonać od fazy pękania pąków do początku fazy kwitnienia 1–2 l/ha
Truskawki 2 zabiegi: pierwszy zabieg wykonać wiosną po rozpoczęciu wegetacji, drugi zabieg wykonać jesienią, 10–14 dni po zbiorach lub skoszeniu liści 2 l/ha
Warzywa kapustne 2 zabiegi: pierwszy zabieg wykonać w fazie 4–6 liści, kolejny po 10–14 dniach 2 l/ha
Warzywa korzeniowe 2 zabiegi: pierwszy zabieg wykonać w fazie 3–4 liści, kolejny po 10–14 dniach 2 l/ha
Warzywa strączkowe 1 zabieg: zabieg wykonać przed kwitnieniem 2 l/ha

UWAGA! Nie przekraczać zalecanych dawek. Wymienione rośliny oraz sposób dawkowania podane w tabeli są jedynie podpowiedzią najbardziej efektywnego użycia naszego produktu.

Share by: